lördag 19 juni 2010

Tack Sevilla!

Dax att börja packa ihop väskan och åka hemmåt igen.

Vilka souvenirer har jag med mig hem då? Ja, väskan känns faktiskt riktigt tung ;-)
Rätt stor plats tar det nya nätverket jag fått under dessa intensiva dagar; svenskar, spanjorer, danskar, holländare...ja även en sydafrikan, vårdgivare, systemleverantörer och utvecklare.
I en del av väskan har jag mina nya kunskaper kring e-hälsa på en makrosystemnivå, EU´s roll i utvecklingen och strategier för att hantera komplexiteten.
Tyngst väger nog min stärkta övertygelse om nödvändigheten att starkare koppla ihop våra e-hälsoprojeket med förbättringskunskapen vi skaffat oss genom att arbeta med förbättringar i vårdprocesserna. IT ger oss bara verktyg, verktyg som vi måste hitta smarta sätt att använda i verksamheten för att det ska bli värdeskapande för både patienter och personal.
Vackraste souvenierna är dock synintrycken från Sevilla. Vilken vacker stad! Och mysig! Men det är totalt omöjligt att hitta inne bland de trånga gränderna, jag har var mer eller mindre vilse hela tiden.

Full av intryck, insikter och inspiration tackar jag Sevilla för några fantasktiska dagar, tar på mig kläder för lite svalare väder och flyger hem.        /camilla

fredag 18 juni 2010

Slutspurt

Nu är presentationerna i full gång. Vår grupp var nr 2 ut på heta mattan. Skönt att ha det gjort. Väldigt seriös och bra feedback från Eric Maurincomme som är strategichef för ett stort IT-företag i Belgien. Som läkare kände jag mig lite utanför uppgiften men "IT-folket" vidhåller att det är viktigt att upprätthålla kommunikationen med oss "health care professionals". Det ska vi läkare, sjuksköterskor, undersköterskor, sjukgymnaster, arbetsterapeuter och andra som använder IT inom sjukvården komma ihåg. IT-utvecklarna vill designa programvara som passar oss och våra behov och vi behöver ge snabb feedback på vad som inte funkar och vad som är viktigt för oss.

En annan reflektion: Är vi i Sverige överdrivet nogräknade när det gäller patientsekretessen i journalerna? Vi får ju exempelvis inte skicka någon patientinformation i e-mail, varken till patienter eller kollegor. Ändå ringer vi ofta patienter via vanligt telefonnät som är lika lätt att hacka in i om man vill tänka som en paranoid.  I andra länder skickar man provsvar och annan info via sms och e-mail och det enda säkerhet man kräver är patientens medgivande till detta. Enligt dem funkar detta utmärkt, är arbets- och tidsbesparande och patienterna är nöjda över att ha fått beskedet snabbt och smidigt. När det gäller själva lässekretessen har vi däremot det gammaldags login och lösenord, i andra länder utvecklar man identifikation med kort eller nycklar. I Sverige verkar vi även vara ganska patriarkaliska; våra patienter har i lagen tillgång till sin journal men i praktiken måste man kontakta sin vårdenhet om detta och det hela ska godkännas av en doktor innan det skickas till patienten. I Danmark kan man som patient gå in på en websida, en hälsoportal, och läsa sin egen journal med ett enkelt login. Där ser man även sina provsvar, sina mediciner och sina bokade besök. Något att fundera på i Sverige?
/Carola ST-läkare primärvård

Eldprovet Utfört

Igår kväll fick vi vår gruppuppgift. Min grupp skulle agera Internationella experter åt Danmarks nya "Minister of Health". Vi skulle skapa visionen och en Actionplan för att nå dit, som vi idag presenterade för tre externa experter, bla Eric Maurincomme som deltog på Alec konferensen. Vid midnatt hade vi förberett vår presentation!! Lång dag. Lärorik resa. Vi blev första grupp ut att redovisa. Det gick bra och var riktigt kul! Nu lyssnar & ser jag på kreativiteten från de andra grupperna!
/Susanne

torsdag 17 juni 2010

Old fashioned grupparbete

Kvällen ägnas åt grupparbete. Vi är uppdelade i grupper och ska utifrån tre olika perspektiv planera eHealth-lösningar för ett land som vill utföra radikala förändringar. Diskussionen går hett till och som nordbo har jag svårighet med faktumet att bli arbruten. Men roligt att alla är så engagerade, dock ej helt ense. Det ska bli spännande att se hur vår presentation blir i slutändan. Förväntningarna är stora eftersom det här är det så kallade "slutprovet".

Dock måste jag säga att jag aldrig hade trott att vi skulle få så lite mat. Och kaffe. Som svensk är jag i behov av koffeinpåfyllning varannan timme. Här är det en lite kopp kl 11 och kl 18 - döden för en skandinav. Imorgon när allt är klart ska jag gå ut på stan och frossa i mat, kaffe och nyvunna kunskaper om hur IT-populationen tänker!

Produktionsteknik i vården

Vi har mer att lära om produktionsteknik i vården. Både Asien och Indien ligger långt framme på sina håll. Värt att läsa mer om Narayuana, ett sjukhus i Indien - en "hjärtfabrik", som kapat kostnader och ökat produktionen.
/Kristina

Reflektioner

Efter lite lunch var det dags för Change Management, att förändra en organisation är det det lättaste.
En modell som togs upp var LEAN-modellen som bland annat går ut på att eliminera processer i organisationen som ej skapar värde. Lät ju rätt logiskt och enkelt till en början.

En ögonöppnare var det "MUDA-test" vi fick göra. Vi fick svara på lite frågor om vårt vardagsliv som avslöjade hur mycket tid/resurser vi slösar bort både på jobbet och hemma.

Väldigt intressanta föreläsningar och en härlig blandning av människor. Snart är det dags för en distansföreläsning från Kanada.

/Krister

….reflektion kring Change management

Så länge effektivisering och utveckling m h a IT är en IT-fråga, så når vi aldrig målet. Den stora utmaningen är att få berörda verksamheter att känna ägarskap och engagemang i sitt systemstöd. Och att de ser möjligheter att effektivisera, höja kvalitet och sänka kostnader m h a IT. Men processerna ägs av verksamheten och IT ska stödja processerna. Inte tvärtom…

/Kristina

Change Management

Just nu pratar vi Change Management.
Hemtamt. Det handlar om kontinuerligt systemtiskt förbättrings- och utvecklingsarbete. Vi pratar Genombrott & Lean. Snart dags för nästa grupparbete där vi delar framgångssagor med varandra! Ser fram emot det! Jag delar med mig av Sjukgymnastik på distans efter axeloperation.

/Susanne

Vardagssucceér

Nu startar block nr 3, där vi ska dela "successtories" med varandra. Att Norrbotten lyckts få ut VAS till äldreboendena i komunerna, är väl en sådan ..! Ska bli spännande att få höra om andra succeér från Europa, som vi kan ta med oss hem.

/Kristina

Mitt i Gruppredovisningen

Efter en morgon med föreläsningar om EU-direktiv och vårdprocesser satte vi igång med det första grupparbetet. Nu sitter vi och lyssnar på de andra gruppernas förslag till förbättringar inom eHälsa på EU samt regional-nivå. Och bloggar samtidigt. Multitasking.

Det är oerhört intressant att jobba i grupp med helt nya personer med annan bakgrund från andra länder.. Livliga diskussioner milt sagt. Och lärorikt. Väldigt intressant att höra hur andra länder arbetar och också konstatera att vi har många liknande frågor på Agendan..

Nu närmare sig kl 14 och det är dags för lunch.. de har lite andra lunch och middagstider här.

Lite trött efter gårdagens séna middag.. Efterrätten serverades 2345...

/Krister & Susanne

Ta bort e från eHälsa...

IT och elektroniska tjänster är inget självändamål, det är ett sätt att göra saker mer effektivt. Vi kallar ju inte snickare "e-snickare" när dom använder elektrisk skruvdragare...

Det här inlägget kom från en av gruppredovisningarna under förmiddagen. Uppgiften var att kommamed kloka råd till Europa kommissionen och/eller nationella och regionala ledare. Flera grupper lyfte fram följande viktiga områden att fokusera på i det kommande arbetet med eHälsa;
  • Förstärk patientperspektivet i strategier
  • Mer bottom - up perspektiv
  • Fokusera på "patient empowerment"
  • Mer eHälsa i vårdrealterade utbildningar
  • Undanröj lagmässiga hinder för att dela information
  • Säkra verksamheternas delaktighet i utvecklingsprojekt
  • Beakta svårigheterna med implementering, hur ska vi införliva nya tekniska lösningar i våra arbetsprocesser
/camilla (och kristina håller med)
Då har vi kickat igång. Verkar vara att härligt gäng med en bred bakgrund. Många livliga diskussioner och skratt! Strax dags för dagens första grupparbete. Det här verkar lovande!

/Susanne

onsdag 16 juni 2010

...spaning på svenskar

Har spanat mig fram till ett antal svenskar, både på planet och här på hotellet. Bingo, varje gång jag frågat. Tänk att det syns på en, varifrån man kommer. Solen gassar och det är säkert 25 grader varmt. Inser att jag nog packade lite fel.... =)  Det kommer att bli spännande dagar, det känns redan nu. Det verkar vara ett riktigt trevligt gäng som möter upp. Alla med olika bakgrunder från både privat och offentlig verksamhet. Här kommer det att skapas många fina kontakter. I kväll bär det av mot tapasrestaurang....

/Kristina

På väg till Sevilla...

Sitter på en skön uteservering på flygplatsen i Barcelona och väntar på mitt flyg vidare mot Sevilla.

När jag checkade in mitt bagage "på fingret" i Luleå kom jag ihåg att jag förra året hörde om en som arbetade med att förbättra hälso- och sjukvården i Afrika. Fingeravtrycksläsaren på flygplatsen gav honom idén att det vore ju ett möjligt sätt att identifiera rätt personer i datajournalssystemet i ett land där många är analfabeter och saknar personnummer... Vi möter olika utmaningar som vi hoppas kunna lösa med eHälso-lösningar beroende på var vi bor och verkar kan man då konstatera.. Det ska bli väldigt intressant att möta alla i Sevilla och dela deras tankar, erfarenheter och visioner inom området.

Dax att gå till gaten...

/camilla

tisdag 15 juni 2010

Framtidens Sjukvård

Webbplatsen http://www.framtidenssjukvard.se/ fungerar som en informatationsbank för media och beslutsfattare. Här presenteras goda exempel och reslutat från Norrbottens arbete med e-hälsa. Tanken är att inspirera och sprida faktiska framgångar. Bakom webbplatsen står Norrbottens läns landsting http://www.nll.se/

måndag 14 juni 2010

Norrbotten huvudaktör när framtidens ledare för e-hälsa samlas i Sevilla

Sevilla Summer Camp, som är det första i sitt slag, tillkom efter diskussion före jul mellan företaget Caritea och Agneta Granström, landstingetsråd och ansvarig för e-hälsa i Norrbottens läns landsting.
Denna första gång står Andalusien som värd för campen som hålls vid regionens utbildningscentrum för hälso- och sjukvård i Sevilla. Totalt medverkar 36 personer från 15 olika länder i ålder 25-45 år.
Läs mer om Norrbotten arbete med e-hälsa på  Framtidens Sjukvård